RSS
++iNsaN biaSa yG CuBa MenJadi Luar Biasa++MenuLiS SekaDar PerKonGsiaN Idea & KehiDuPan++

hari raya

~ adeGan2 Yg munGkin Kita aKaN LiHaT sEbeLuM MenJelang Hari Raya ~

Dalam beberapa hari lagi umat islam di seluruh negara akan menyambut hari yang dinantikan iaitu hari raya aidilfitri. kasih percaya sekarang semua orang masing2 sudah berada dalam mood nk raya bukan???....kalau sesaper yang xdew 2 mybe adew somthing wrong la dlam diri die 2...maka cheack2 la diri anda yer. ok, disebabkan semua orang dah sibuk2 buat persiapan raye dan sebagainyer. suke, kasih nak berkongsi adegan2 yang mungkin kita hadapi di sebelum manjelang hari raya ....adegan2 yang mungkin kita lihat @ hadapi.......

1) mak kita dah sibuk2 nk tukar perkakasan rumah....nk tukar langsir, cadar, perabot, karpet dll lg la. tambah2 bila tengok jiran @ sedare tukar semuanyer dgn yg baru...huh...yg xdew duit pon bole jd adew duit. yg pening2 kpala nnt mstilah ayahnyer.2 x termasuk bab mengecat rumah lg...huh..

2) suami & isteri mula decide nk balik kg sape...ha, selalunyer kesian la pd si suami...asyik mengalah jek kn dgn isteri...huhu....sblom nk raye kata nk balik kg suami alih2 x jd...trpaksalah balik kg isteri...klu x..tido luar la kn...

3) stesen bas msti dah sesak2 dengan org2 yg berada di perantauan nk balik kg. student2 u ni jgn dok kata la....awl2 lg dah sibok2 beli tiket raye. dan yang paling naek menyampah bile ulat2 tiket bas ni keje nk amik kesempatan jek...letak harga tiket x munasabah langsung.tp klu dah terdesak nk buat mcm mn kn....redha jek la kn..

4) kereta2 di jalan raya akan kelihatan seperti keretapi yang disambung2....ha....bersiap sedialah nk menempuh trafic jam....tambah2 klu balik sehari sblom raye...perhhhhhh.....yang 4 jam perjalanan leh jd 10 jam wehhhh....sabo jek la kn...sape suh blik lambat...

5) shopping kompleks akan dihujani oleh orang ramai....untung tol kn malaysia ni sbb banyak perayaan...untung kt pemilik2 shopping mall ni la kn.....adegan tawar menawar akan menjadi lebih dasyat dan rancak nak2 plak bile dah dekat2 nk raye...so, pandai2 la nk tewar menawar k...jadilah pembeli yg bijak...cewah

6) golongan kaum hawa akan sibuk2 nk blajo buat kueh raye....haaa....time2 nk raye ni la baru nk blajo klu x, xdewnyer nk blajo kn......klu x pon buat la kueh tunjuk2 kt kedai2...huhuhu.. pas 2 leh ngaku wat sendiri...

7) budak2 akan membuat terget duit raya yg mereka nk dapat masa arri raya nnt..haaa....jgn main2 bebudak sekarang bijak....bebudak ni siap dah survey rumah sape yg dorang nk serbu...& pada sape yg dorang boleh dapat duit raye labih....heheh...bersedialah wahai org2 yg dah bekerja...

8) mak kita @ akak2 kita @ famili kita akan decide nk masak apew mase raye nnt. manu 2 kn penting....klu org2 sblah utara menu yg sgt2 biasa macam laksa utara, bihun sup, mee kuah, nasi tomato dll. lemang, ketupat pulut n rendang wajib ada....

9)Pesta mercun n bungan api akan bermula....dah rasa mcm tahun baru cina pon adew jugak...huhuhu...tp yg bezannya...kita pasang pelita...hurmmm...cantik2.

10) pd yg x dapat blik kg terutamanya student dr sabah n serawak terpaksalah beraya d semenanjung....da yg blik kg kwn2....ada jg ikut xtvt universiti n dll. pd pagi raye bile call famili sah2 la ada drama sedih sebabak...huhuhu....ala...cedeynyer..

11) pekerja2 n student2 akan hilang mood utk buat kerja n asyik terfikir2 nk raye jek...klu yg keje ofis tentunyer akan menghabiskan masa melayari internet dgn melihat2 baju, kasut, kerongsang di laman2 web(bg perempuan), bg lelaki pula, akan main game jek sampai la waktu balik keje....haaaa.....masa ni la produktiviti akan menurun....huhuhu

ok la....da cukup la sebelas...rasenyer adew banyak lg adegan2 yg berlaku...klu ada bloGger2 nk tambah...sila silakanlah yer....kasih sgt berbesar hati...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

SwEeTFoResT said...

hehehe..termasuk lah sweet..awl2 lg da belitiket..huhu..skang pon nga sebok ngemas uma je keje nye ^__^

~kaSiH aLdiNaa~ said...

SwEeTFoResT ~~beli tiket awl 2 bagus kn, nnt x yah susah2 nk cari tiket...bestnyer da smpai umah..kasih mlm ni baru nk brtolak blik...=(

Post a Comment

~jangan lupa datang komen2 lagi k...=)