RSS
++iNsaN biaSa yG CuBa MenJadi Luar Biasa++MenuLiS SekaDar PerKonGsiaN Idea & KehiDuPan++

~Semua TenTanG PrakTikUM~

...TerunGkai SudaH seGaLa PerSoalan....

salam sume...
rasanya dah terlalu lama kasih tak update blog neh...
entahlah...lepas raye aritu adew byk keje..
tesis, exam yg dah nk dekat, assigmnt....
macam2 kena settlekan..terutamanya pasal praktikum...
terasa beban bila memikirkannya...

kasih andaikan semua rakan2 kasih di upsi yg berada
di semester 7 skrg sudah mengetahui tentang status pektikum korang
terutamanya skolah mn yg korang akn praktikum nnt...
harap korang juga berpuas hati
walaupon ramai yg tak berpuas hati sebenarnya..
iyer la....redha jek dalam terpaksa...

situasi kasih plak lain...
hahha...mungkin adew yg senasib dgn kasih mungkin...
sedey betol bila terkenagkan asyik2 muka ni jek pergi
mengadap unit latihan mengajar (ULM) dan Call Cik aziz shah..
dan yg terakhirnyer....harap2 adalah kelmarin...

al-kisahnyer mcm ni...
kasih n my partner Fam sepatutnya mintak praktikum di melaka...
dan semua maklum melaka tak buka utk praktikum utk januari ni...
so...bebudak yg sblom ni mintak utk praktikum di melaka
telah dicampakkan ke selangor dan utk kos kasih,
ramailah tercampak ke klang termasuklah kasih sndiri...
tercampak la di tengah2 bandar klang...
sorang2 plak 2 budak b&k...
di smk. La Selle (M), klang.

tapi malangnya...
partner kasih tercampak ke smk. Raja Muda Musa,
di batang berjuntai...
so, setelah dibincangkan
pertukaran boleh dibuat...alhamdlillah..
sbb 2 la kasih asyik mengadap jek ULM...HUHUHU
dan persoalan sudah terjawab....
kasih akhirnya akan praktikum di smk. Raja Muda Musa,
di batang berjuntai @ Bestari jaya (glamour sikit kn)..

sebenarnya banyak faktor kasih nk brtukar ke smk. Raja Muda Musa...
yg paling utama sbb sekolah La Selle (M) tu mmg betol2 dlm bandar klang...
sebagai kaunselor pelatih, rasaya baik kasih belajar dr sekolah yg biasa2 dulu...
kerenah pelajar ni berbagai-bagai. kadang2 kita sendiri x boleh nk jangka...
so, kasih perlu bertatih-tatih dari bawah...

sbb kedua....ialah disebabkan smk. La Selle, tu lebih kurang sekolah katolik...
ajaran kristian kuat disana...huhu
dan ke 3 sbb kebanyakkan pelajar disana adlah india...
selain tu, skolah tu semua pelajarnya adlah lelaki....

entahlah, kasih harapkan pilihan yang kasih buat ni tepat...
kasih tak nak menyesal kemudian hari...
pada pandangan kasih sendiri, sebagai seorang guru...
faktor2 persekitaran mcm 2 x perlu dijadikan alasan...
tiada alasan untuk sebarkan ilmu pd anak bangsa....
walaupun di cerok pedalaman sekalipun...
TETAPI...sebagai kaunselor pelatih yang perlu laksanakan tugasnya
sepanjag tempoh praktikum supaya berjalan dgn lancar...
faktor2 tersebut perlu diambil kira...

kasih doakan semua rakan2 yg akan berpraktikum awl januari nnt...
semoga korang berjaya hadapi semua rintangan dlm tempoh praktikum...
dugaan yang datang semuanya adalah untuk mematangkan kita...

insyaAllah...
kita sama jadi pendidik yang berjuang untuk menyebarkan ilmu
dan kpd bakal2 kaunselor...
semoga tabah berjuang untuk memanusiakan manusia...

SMK. RAJA MUDA MUSA
nantikan kehadiran kasih di sana...










  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

I'M NOT mr_PERFECT said...

wa....huhuhu..tahniah sbb dapt tukar...
6t buat yg terbaik key.....
gud luck

~kaSiH aLdiNaa~ said...

I'M NOT mr_PERFECT~~>>alhamdulillah....kasih harapkan pilihan kasih ni tepat...tp,susah gak proses 2 tp sebaliknya kita ni student sebenarnya asyik jd mangsa kerenah birokrasi jek kn...nasibla..

I'M NOT mr_PERFECT said...

yeup, birokrasi n pemikiran yg doublestndrd segelintir pihak....mangsanya kita...tak jangka juga kehidupan sbg studnt UNIVERSITI bukan mudah apabila kita sering berhadapan dgn pihak yg boleh diangap "tidak Bijak" dalam pengurusan....

Post a Comment

~jangan lupa datang komen2 lagi k...=)